Om funktionsrättskonventionen och Sveriges skyldigheter
180 stater, inklusive hela EU, har hittills undertecknat FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning, funktionsrättskonventionen. Sveriges riksdag antog konventionen redan 2008.
FN ska med sin övervakningskommitté följa hur Sverige uppfyller sina skyldigheter enligt konventionen. Detta sker genom att kommittén ställer frågor till Sveriges regering, som besvaras både i rapporter och förhör. Den första rapporten lämnades in 2011. I april 2014 fick Sverige kritik och rekommendationer från kommittén.
Den 22 oktober 2019 lämnade regeringen sin andra och tredje rapport till FN. Övervakningskommittén för konventionen har ännu inte fastställt något datum för nästa förhör med Sverige.
Denna rapport har tagits fram i bred samverkan mellan organisationer som företräder rättighetsbärare – personer med funktionsnedsättning och organisationer för mänskliga rättigheter.
Förslagen till rekommendationer riktar sig till regering, riksdag och beslutsfattare i regioner och kommuner. Genom beslutet att anta konventionen i riksdagen är staten skyldighetsbärare.
Vi uppmanar alla läsare av rapporten att lära sig om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Läs våra rekommendationer och inled snarast en dialog med oss i funktionshinderrörelsen för att skyndsamt och systematiskt genomföra de konkreta reformer som krävs för att Sverige ska fullgöra konventionen.
Artikel 8
Medvetandegöra situationen för personer med funktionsnedsättning
Artikel 30
Deltagande i kulturliv, rekreation, fritidsverksamhet och idrott